Alte 5 metode de a ieftini constructia, in detrimentul calitatii si confortului [CONTINUARE]

CONTINUAREA DE AICI

6. Alegerea unor tamplarii ieftine, fara performante termice corespunzatoare si montate adesea necorespunzator  

Varianta achizitiilor “cu montaj inclus” nu este intotdeauna cea mai buna idee. Conteaza mult momentul in care se monteaza, daca este sau nu tencuita casa la momentul montajului, daca raman zone izolate corect cu spuma, daca spuma poliuretanica este lasata cateva luni neacoperita de tencuiala sau neprotejata (se deterioreaza in timp) , daca golul pentru tamplarie este cu mult mai mare decat fereastra fiind facuta o prea mare umplere cu spuma…

Foarte important este si daca se folosesc  folii de etansare la ferestre, pentru tamplariile de calitate in special, unde deja nu se mai justifica un pret ridicat al tamplariei in lipsa foliilor de etansare.

O varianta si mai rea este, probabil, in cazul santierelor unde beneficiarul suporta costurile benzilor de etansare, dar acestea sunt montate incorect… Nu se recomanda  rotunjirea benzilor la colturile tamplariei, benzile trebuie montate drept, petrecut

7. Nu se monteaza corect/deloc  barierele contra vaporilor la nivel de pod sau sarpanta

De multe ori se monteaza polistiren intre elemente de lemn (un mare NU, apare mucegai!) iar bariera contra vaporilor este doar un element in plus pe care constructorii il ignora…

De ce e nu e bine?

Raspunsul scurt este ca atunci cand umezeala stagneaza  intr -un spatiu  inchis ( sau intre straturi neventilate), apare MUCEGAIUL .

Pentru cei care doresc sa stie mai multe, vom detalia raspunsul.

Elementele de lemn ale sarpantei pot face condens din cauza punctului de roua ce apare peste camerele incalzite, daca acestea nu sunt termoizolate (deloc sau insuficient) . Condensul apare cand vaporii de apa (mai calzi) intra in contact cu aerul rece sau cu suprafete reci. Pentru ca presiunea cauta sa se echilibreze, vaporii din locuinta incearca sa migreze catre exterior, prin tavan- caldura se ridica.  Asa ajunge in stratul de bariera de  sub termoizolatie, fara a condensa, iar de acolo sunt difuzati catre exterior. Daca  nu avem bariera de vapori, toata apa (din condens sau infiltratii) se opreste in termoizolatie, care se uda si nu mai eficienta,  ba chiar se deterioreaza in timp.

Bariera contra vaporilor ajuta la prelungirea duratei de viata a acoperisului si mentinerea unui coeficient termic cat mai bun, precum si la calitatea aerului interior doar daca se monteaza corect, adica pe fata calda a termoizolatiei.

Cum trebuie procedat?

In cazul unei mansarde- unde termoizolatia  trebuie sa se monteze intre capriori dar si un strat spre interior, pentru limitarea puntilor termice, bariera de vapori se monteaza etans sub gips-carton. Distantierii de lemn sau metalici pe care trebuie montat gips-cartonul vor avea si rol de canal de cabluri, dar si de strat de aer ventilat .

Daca avem pod, iar termoizolarea se va face la nivelul podinei de lemn, atunci bariera de vapori se va monta sub gips-cartonul tavanului de la nivelul anterior.

8. Nu se monteaza corect/deloc  foliile PVC  la nivel de pod sau sarpanta

Uneori, in mod gresit, peste astereala nu se  pune folie, iar apa de ploaie poate sa intre in termoizolatie(daca exista!) sau direct in casa…

De ce conteaza folia PVC?

In primul rand pentru etansare dar si pentru protectia termoizolatiei.

 Insa, ca sa nu apara condens intre tabla si aceasta folie, trebuie montata tabla pe sipci si contrasipci- rol de strat aer ventilat.

Mai mult decat atat, e important ca fiecare pana de lemn pe care vor fi asezati capriorii sa fie infasurata  in   folie hidroizolanta  in momentul montarii ei, pentru a putea rezolva problema etanseitatii.

Ca si in cazul talpilor de trasare ale peretilor cu structura de lemn , si  in cazul locuintelor pe cadre de beton armat trebuie facuta separarea dintre beton si lemn- la nivel de sarpanta, in ce priveste montarea cosoroabelor pe centurile de beton armat. Deci  la fel de important ca prinderea cosoroabelor de centura cu mustatile de armatura din centura de beton este sa infasuram intai cosoroaba cu membrana hidroizolanta inainte sa o montam.

9. La casele de lemn dar si la sarpante se alege lemn  ieftin

Uscarea la umiditatea necesara, de exemplu, de lemn sau ipsos poate ajunge si la 6 luni!

Chiar daca se achizitioneaza un lemn bun- rezistent, fara noduri si uscat dar nu se configureaza corect straturile…daca nu se foloseste bariera de vapori sau daca aceasta se perforeaza frecvent…apa patrunde in structura de lemn. Fiind un element „ viu”, lemnul „lucreaza”, adica se contracta si se umfla in functie de umiditate.

De ce conteaza?

 Va imaginati ce se intampla cu prinderile, pe termen lung, daca intra apa (din infiltratii sau condens) la structura de lemn?  

Pentru evitarea problemelor trebuie ganditi peretii in maniera in care gandim structura sarpantei, incluzand bariera de vapori si stratul de aer ventilat. La casele de lemn aceste probleme pot fi mult mai grave decat cea care deranjeaza cel mai frecvent: vibratia pardoselii de peste parter (care s-ar putea rezolva cu benzi de cauciuc montate pe grinzile de podest)

10. Nu se fac trotuare armate imprejurul constructiei  iar apele nu sunt preluate cu drenuri

Pe santiere se practica des trotuarele nearmate si nehidroizolate, fara panta… sau lipsa trotuarului, caci doar sunt suficienti 10-15cm de pietris pe langa casa, nu?

De ce sa investim in trotuare corecte?

Aceste trotuare slab armate au o panta de aprox 2% pentru a directiona apele cat mai departe de fundatii si se separa fata de constructie cu dop de bitum si se aseaza pe straturi din pietris si agregate, pentru ruperea capilaritatii. In mod ideal,ele ar trebui hidroizolate cu folie PVC pana in /inclusiv in punctul de contact cu constructia.

Apele pluviale ar trebui preluate  cu un dren perimetral (imbracat in membrana contra radacinilor) la care sa fie conectate burlanele. Acel dren  se poate deversa intr-un bazin de retentie ape pluviale, iar investitia se amortizeaza utilizand apele din acel bazin la intretinerea spatiilor verzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *