Cand visul unei case noi apare, este un impuls deja normal sa cautam pe internet in prealabil un plan si chiar vederi / volumetrii, pentru a ne clarifica ce tip de locuire ni se potriveste.
Da, este important sa treceti prin etapa de cautare, pentru ca astfel va clarificati tema de proiectare. Aflati exact ce va doriti si faceti o prima simulare a nevoilor si stilului de viata impreuna cu familia, inainte de a avea o prima discutie cu un arhitect.
E important si sa le aratati arhitectului, impreuna cu diverse fotografii ale locuintelor care v-au impresionat, pentru ca astfel arhitectul va poate cunoaste si afla ce va place si de ce.
Insa rolul arhitectului este tocmai sa dea viata ideilor si nevoilor dumneavoastra, iar „repetarea” unor proiecte deja existente nu este doar ilegala- din punct de vedere al drepturilor de autor- dar si imposibila, in multe situatii.
In primul rand, in Romania exista legea Locuintei nr. 114/1996, ce impune suprafete minime pentru camere.
Pe langa legea locuintei, avem normativul sanitar ce impune inaltimea libera minima a camerelor de locuit ca 2,60 m (cu excepția mansardelor, supantelor și nișelor, la care se va asigura un volum minim de 15 m3 de persoană). Tot acest normativ nu permite sa suprapunem bai peste camere de locuit (cu unele exceptii).
Locuintele noastre trebuie sa respecte exigentele de calitate:
– Cerinta „A” REZISTENTA SI STABILITATE
Nu putem avea elemente constructive subdimensionate fata de ce impune normativul
– Cerinta „B” SIGURANTA IN EXPLOATARE
Nu putem avea orice tip de balustrada (pe care copiii s-ar putea catara), avem niste dimensiuni minime impuse pentru holuri, alei,rampe, avem reguli pentru configurarea scarilor
– Cerinta „C” SECURITATEA LA INCENDIU
O serie de masuri, in functie de tipul constructiei
– Cerinta „D” Igiena si sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului
Se impun suprafete minime vitrate, distante minime intre locurile de parcare si ferestre, intre fosa septica/punctul de colectare a deseurilor si sursele de apa, etc
– Cerinta „E” ECONOMIE DE ENERGIE SI IZOLARE TERMICA-
Proiectarea clădirilor ar trebui sa se faca in conformitate cu legea 372/2004- ce a intrat in vigoare in 2020, fiind conformate standarelor nZEB (aproape zero consum de energie) .
– Cerinta „F” PROTECTIE IMPOTRIVA ZGOMOTULUI
– Cerinta „G” UTILIZARE SUSTENABILA A RESURSELOR NATURALE
Si, nu in ultimul rand, trebuie sa respectam regulamentul de urbanism in ce priveste retragerile si aliniamentele. Este foarte important contextul urban/vecinii dar si orientarea terenului. Conteaza foarte mult si panta terenului, alcatuirea geotehnica a acestuia, conteaza chiar si cota fata de strada.
Toate asigura confortul locuirii (fie ca este vorba de confort termic, vizual, acustic, sau higrotermic), precum si siguranta si durabilitatea constructiei.
Toate acestea se discuta in amanunt in cadrul anteproiectului, in vederea obtinerii unei solutii optime atat din punct de vedere tehnic si functional dar si eficient financiar.